Elämä valassafarilla


Kerron nyt enemmän teille työpaikastani ja mitä teen siellä sekä mitä kaikkea tälläiseen yritykseen kuuluu. 
No, tälläisessä yrityksessä täytyy olla erilaisia henkilöitä töissä erilaisissa työtehtävissä. Työtehtäviä on markkinointi, lipunmyynti, opastaminen, mekaanikko, aluksen kapteeni ja kahvila/baari työntekijä. Kaikilla henkilöillä täytyy olla suuri tietämys valaista ja niiden elämästä. 
Monet työntekijät tekevät montaa työtehtävää täällä. Aamulla työntekijä voi olla toimistolla vastaamassa sähköposteihin ja iltapäivällä palvelemassa asiakkaita aluksella kuumien juomien parissa (minä kuulun myös tähän joukkoon). 
Tähän mennessä olen työpaikkalani nähnyt 11 eri työntekijää erilaisissa tehtävissä. Tälläisessä yrityksessä on mielestäni hyvin tärkeää, että viesti kulkee kaikille työntekijöille. Hyvä yhteishenki on siis oltava työntekijöillä, mikä näkyykin Eldingillä.




Elding Whale Watching Akureyri tarjoaa valassafari kierroksia isoille sekä pienille ryhmille. Mahdollisuutena on myös varata risteily revontulia varten upeassa vuonomaisemissa. 
Islannissa matkailualan yritykset tekevät todella paljon yhteistyötä, joten on myös mahdollista varata ns. combo kierros, johon kuuluu kaksi elämysretkeä. Valassafarin rinnalla on siis mahdollista päästä esimerkiksi ratsastamaan islanninhevosilla, bongailemaan hylkeitä, kokeilemaan koskenlaskua ja ajamaan buggy ajoneuvoja.
Elding myös mahdollistaa pääsyn lähemmäksi valaita RIB-veneiden avulla, jotka ovat pieniä ja menevät vauhdilla vuonon päästä päähän.

Eldingillä saa myös hyvityksen siitä, jos valaita ei näy. Asiakkaat saavat ilmaisliput valassafarille, mikä on voimassa kaksi vuotta. Lippu on henkilökohtainen ja sen voi käyttää Akureyrissä tai Reykjavikissä.



Eldin on perheyritys, joka on toiminut jo 17 vuotta. Vuonna 2016 toiminta alkoi myös Akureyrin upeissa luontomaisemissa. 

Elding noudattaa koodia "Code of Conduct", jolla pyritään arvostamaan valaita. Niitä lähestytään hitaasti takaata päin ja vain niiden oman tahdon mukaan valaat tulevat veneen lähettyville. Tarkoituksena on myös ehkäista meren saastumista ja minimoida öljyn käyttöä. 
Eldingillä on myös tärkeää arvostaa luontoa, kierrättää ja olla ekologinen sekä jatkuvasti kehittää näitä asioita. 
Elding myös vastustaa kovasti valaiden metsästystä.

mudeu.jpg

Jokaiselta päivältä oppaat päivittävät nettisivuille Nature Blogia päivästä ja mitä valaita on mahdollisesti nähty.

Lisää tietoa saat yrityksestä osoitteesta: www.whalewatchingakureyri.is




Toimistolla


Eldingin toimistolla minun kanssani on aina joku muu työntekijä. Siellä työtehtäviäni on ollut sähköpostiin vastaaminen, varausten tekeminen, rahastaminen/lipunmyynti, lahjatavaroiden myynti, siivoaminen sekä muut minulle osoitetut tehtävät. 
Opin yllättävän nopeasti, miten Eldingin varausjärjestelmä Bókun toimii ja sitä olen päässyt paljon käyttämään.
Myös palvelen asiakkaita englanniksi ja kerron heille, mitä valas kierros tulee pitämään sisällään sekä opastan heidät veneelle tai bussiin riippuen siitä, missä meidän oma vene on.







Elding Whale Watching -esite

Islannin valaat

Laivalla


Tämän hetken aluksemme on Hafsúlan, joka tuli Reykjavikista, koska Akureyrin oma alus Hólmasól on huollossa. 
Alukselle menen yleensä muun miehistön kanssa edellä laittamaan aluksen valmiiksi asiakkaita varten tai sitten tulen toimistolta asiakkaiden kanssa bussilla. Ennen kuin asiakkaat tulevat tarkistan, että kaikkialla on siistiä ja laitan sisätilan valot ja TV-ruudut päälle. Vaihdan lämpimämmät vaatteet päälle ja asetan itselleni radio puhelimen valmiiksi. 






Kun asiakkaat saapuvat, annan heille haalarit ja autan lapsia pukemaan pelastusliivit päälle. Kerron myös mistä pääsee kannelle ja missä WC-tilat ovat. Loppuajan myyn kahvilan tuotteita ja olen kannella bongailemassa valaita. Myös kiertelen aluksella tarkastelemassa, että kaikkilla asiakkailla on kaikki hyvin. 
Yleisin tapaus aluksella on, että ihmiset tulevat merisairaaksi ja heitä alkaa oksettamaan. Silloin jaan mahdollisesti lääkkettä ja oksennuspusseja. Asiakkaita myös kehotetaan olemaan ulkona, että he saisivat raitista ilmaa. Se auttaa merisairauteen. 
Yhdellä reissulla olen myös itsekkin tullut huonovointiseksi. Silloin merellä oli todella isot keinuvat aallot. Otin lääkkeen ja pyrin pysymään mahdollisimman paljon ulkona. Ajan kanssa huono-olo lakkasi onneksi.
Aluksella on myös valitettavasti tapahtunut yksi sairauskohtaus. Nuori tyttö menetti tajunsa ja jouduimme suuntamaan kohti lähintä satamaa. Siinä tilanteessa ohjasin muita asiakkaita pysymään kannella, kun muu miehistö piti huolta tytöstä. Tyttö kyllä palasi tajuihinsa ja muu miehistö sanoi minulle, että ennen ei ole tapahtunut mitään vastaavaa. Onneksi mitään vakavampaa ei tapahtunut.
Kun kierros loppuu, siivoan sisätilat, laitan viltit, haalarit ja pelastusliivit paikoilleen sekä sammutan kaikki tarvittavat laitteet. Kun kapteeni antaa luvan suuntaamme takaisin toimistoamme. 


 

Opas tähystämässä valaita

Ensimmäinen valas jonka näin Secret

Oppaat tekevät valaista tutkimustyötä ja he kokoavat tiedot yhteen kansioon. Jokaisen valaan pyrstö näyttää erilaiselta ja evästä pystyy päättelemään onko kyseessä naaras vai uros. Uuden valaan löytyessä valas nimetään, siitä pyritään ottamaan kuvat pyrstöstä ja eväästä ja se lisätään muiden mukaan kansioon. Eniten yksilöitä löytyy Humpback valaiden joukosta, johon myös Secret kuuluu.


Hafsúlan




Muiden suomalaisten opiskelijoiden kanssa valassafarilla

RIB BOAT

Tänään pääsin kokemaan todella upean reissun RIB veneellä. Kun hypimme aalloissa se tuntui kuin oltaisiin oltu huvipuistossa. Se oli todella hauskaa! Pääsimme todella lähelle yhtä Humpback valasta. Se oli niin upeaa ja vauhtia oli todeeeeeelllaaaaa paaaaaljooooon!









Enään olisi jäljellä kaksi työpäivää. Aika on mennyt todella nopeasti. Torstaina matkaamme Nooran kanssa Reykjavikkiin bussilla ja vietämme viimeisen viikonlopun siellä, mutta vielä aion nauttia viimeisistä päivistäni valaiden seurassa sekä Akureyrin upeista vuonomaisemista!

Sara 🐋

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkani ensimmäiset päivät

Elämyksien kuukausi